
Spitalul Clinic Județeană de Urgență Brașov caută un nou „bucătar” care să asigure hrana pacienților internați, dar și a medicilor de gardă pentru următorii trei ani. Firma care va câștiga contractul va trebui să asigure zilnic și transportul celor trei mese în toate pavilioanele unității sanitare. Potrivit estimării conducerii spitalului, costul total al hranei în următorii trei ani este de 17.269.200 lei fără TVA, respectiv 20.550.348 lei cu TVA. Contractul este împărțit pe trei loturi, respectiv servicii de catering pentru pacienții internați în regim continuu, servicii de catering pentru pacienții internați de zi și medicii de gardă și lapte pentru personalul medical. În funcție de lot, ofertanții vor trebui să depună și o garanție de participare de 1% din valoarea acestuia, fără TVA.
Norma de hrană a pacienţilor din spitale a crescut din iulie 2022 de la 11 la 22 lei, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi fiind totodată prevăzut ca, anual, rația să fie indexată cu rata inflației. În prezent, alocația de hrană aprobată la suma de 33 lei cu TVA inclus, respectiv 1 meniu echivalent a 3 porții (mic dejun, prânz și cină).
Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.

